Hopp til innholdet

Oppdatering på arbeidsrettens område

mennesker rundt et bord

Før sommeren har Regjeringen foreslått og Stortinget vedtatt en rekke endringer på arbeidsrettens område. Lovendringene innebærer blant annet betydelig styrking av Arbeidstilsynets virkemidler, avvikling av adgangen til å fastsette bedriftsintern aldersgrense, tydeliggjøring av krav til det psykososiale arbeidsmiljøet og at virksomhet knyttet til fornybar energiproduksjon til havs omfattes av arbeidsmiljøloven. I dette nyhetsbrevet oppsummerer vi hovedpunktene i lovendringene.

Betydelig styrking av Arbeidstilsynets virkemidler
Bekjempelse av arbeidslivskriminalitet og useriøse aktører har stått høyt på myndighetenes agenda. Virkemidlene til Arbeidstilsynet er regulert i arbeidsmiljølovens kapittel 18. Fra 1. juli 2024 ble Arbeidstilsynets adgang til å ilegge overtredelsesgebyr økt fra 15 ganger grunnbeløpet (ca. kr. 1,95 millioner) til det høyeste av 50 G (ca. kr. 6,5 million) eller 4 % av virksomhetens årsomsetning. Ved Stortingets nyeste lovendringer som trådte i kraft 1. juli 2025 har Arbeidstilsynet fått enda flere og mer effektive virkemidler for å avdekke og sanksjonere lovbrudd. De mest sentrale nye virkemidlene er følgende:

  • Utvidelser, innskrenkinger og tilføyelser i reglene om overtredelsesgebyr
    • Nytt skyldkrav om at noen på vegne av virksomheten må ha handlet uaktsomt eller forsettlig i overtredelsene ved ileggelse av overtredelsesgebyr
    • Adgang til å ilegge overtredelsesgebyr under tilsynet ved klart konstaterbare overtredelser
    • Foreldelsesfristen for ilegging av overtredelsesgebyr utvides fra to til fem år etter overtredelsens opphør
    • Adgang til å ilegge overtredelsesgebyr til fysiske personer som i arbeidsgivers sted leder virksomheten, hvis vedkommende forsettlig eller grovt uaktsomt overtrer arbeidsmiljølovens bestemmelser. Gebyret er begrenset til 25 G (ca. kr. 3,25 millioner) og er ment å brukes der overtredelsesgebyr mot virksomheten ikke vil ha tilstrekkelig effekt. Det øvre sjiktet av gebyret antas å være forbeholdt til de særlig grove tilfeller

  • Tilgang til tredjepartsopplysninger
    Arbeidstilsynet gis adgang til å kreve opplysninger fra andre virksomheter enn den tilsynet er rettet mot når særlige forhold gjør det forholdsmessig.

  • Innføring av adgang til å foreta bevissikring
    Med mindre virksomheten samtykker til det, har Arbeidstilsynet ikke hatt adgang til å ta med seg dokumenter eller andre bevis når de er på tilsyn. Arbeidstilsynet gis nå adgang til å foreta bevissikring, etter tingrettens beslutning, når det er sannsynlig at det foreligger overtredelse og bevissikring er nødvendig og ikke uforholdsmessig inngripende.

  • Innføring av politiets bistandsplikt
    Når det er nødvendig i forbindelse med gjennomføring av tilsyn og fullbyrdelse av vedtak fra Arbeidstilsynet skal politiet bistå, og politiet skal da ha adgang til å anvende nødvendig makt.

Adgangen til å fastsette bedriftsintern aldersgrense avvikles
Oppsigelsesvernet i arbeidsmiljøloven innebærer at arbeidsgiver må følge strenge formelle og materielle krav hvis arbeidsgiver skal bringe et ansettelsesforhold til opphør. Arbeidsmiljøloven fastsetter imidlertid en aldersgrense for når oppsigelsesvernet opphører, for tiden 72 år, som gir Arbeidsgiver ensidig rett, men ingen plikt, til å bringe et arbeidsforhold til opphør grunnet alder når arbeidstaker har nådd aldersgrensen.

Virksomheter har også adgang til å fastsette lavere aldersgrenser der det er nødvendig av hensyn til helse og sikkerhet, slik som politi, brannvesen, luftfart (piloter), mv. Frem til Stortingets nylige lovendring har det også vært en generell adgang til å fastsette bedriftsinterne aldersgrenser helt ned til 70 år, forutsatt at grensen gjøres kjent for de ansatte, praktiseres konsekvent og de ansatte har rett til en tilfredsstillende tjenestepensjonsordning.

Ved den nye lovendringen avvikles den generelle adgangen til å fastsette bedriftsinterne aldersgrenser, men det vil fortsatt være adgang til å fastsette lavere aldersgrenser der det er nødvendig av hensyn til helse og sikkerhet, forutsatt at disse er saklig begrunnet og ikke uforholdsmessig inngripende.

Virksomheter som i dag benytter seg av den generelle adgangen til å ha aldersgrense på 70 år, må endre sine interne rutiner og retningslinjer innen ikrafttredelsestidspunktet. Det er også en rekke tariffavtaler som i dag benytter seg av lavere aldersgrenser enn 72 år. Stortinget har for disse tilfellene gitt overgangsregler som innebærer at den avtalte lavere aldersgrensen gjelder inntil tariffavtalen utløper, men likevel ikke lenger enn tre år fra ikrafttredelsestidspunkt for lovendringen.

Innholdet i kravet til det psykososiale arbeidsmiljøet tydeliggjøres
Arbeidsmiljølovens kapittel 4 stiller krav til at arbeidsgivere må sikre at de ansatte har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Stortinget har nylig vedtatt lovendringer som ytterligere presiserer og utdyper arbeidsmiljølovens krav til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø på det psykososiale området. Formålet er bedre veiledning og skape større bevissthet om hva virksomhetene plikter å gjøre for å oppfylle kravet.

Lovendringen presiserer at arbeidet skal organiseres, planlegges og gjennomføres slik at det psykososiale arbeidsmiljøet i virksomheten er fullt forsvarlig ut fra hensynet til arbeidstakernes helse, sikkerhet og velferd, og fremhever noen psykososiale arbeidsmiljøfaktorer som i tillegg til tidligere lovfestede faktorer, skal hensyntas. Dette inkluderer uklare eller motstridende krav og forventninger i arbeidet, emosjonelle krav og belastninger i arbeid med mennesker, arbeidsmengde og tidspress som innebærer ubalanse mellom arbeidet som skal utføres og den tiden som er til rådighet, og støtte og hjelp i arbeidet.

Endringen er ikke ment å endre gjeldende rett, men tydeliggjøre hvilke krav som gjelder. Bestemmelsene i kapittel 4 gir fremdeles ikke noen uttømmende regulering av psykososiale arbeidsmiljøfaktorer som er omfattet av kravet til forsvarlighet.

Fornybar energiproduksjon til havs omfattes av arbeidsmiljølovens virkeområde
Arbeidsmiljølovens virkeområde er i utgangspunktet begrenset til virksomhet innenfor territorialgrensen på 12 nautiske mil fra grunnlinjene. Enkelte næringer, slik som sjøfart, fangst og fiske, er unntatt arbeidsmiljølovens virkeområde selv om virksomheten drives innenfor territorialgrensen. Petroleumsvirksomhet til havs på norsk kontinentalsokkel utenfor territorialgrensen er imidlertid omfattet av arbeidsmiljøloven, og Stortinget har nå vedtatt at tilsvarende skal gjelde for fornybar energiproduksjon til havs.

Ikrafttredelse
Lovendringene trer i kraft 1. januar 2026, bortsett fra lovendringene vedrørende Arbeidstilsynets virkemidler som trådte i kraft 1. juli 2025.

CLPs arbeidsrettsteam ved Julie Reinfjord, Magdeli Støten og Fred Arthur Andersen følger utviklingen tett.